BİRLİKTE BAŞARIYORUZ
Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO); bilgi, beceri, bilimsel buluşlar, üretim yöntemleri ve diğer yeniliklerin üniversiteler, araştırma merkezleri, devlet kurumları, özel firmalar, sanayi/endüstri gibi organizasyonlar arasında transfer edilmesi, paylaşılması ve yaygınlaştırılması süreci olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde devamlı gündeme gelen ve özellikle üniversiteler olmak üzere araştırma merkezleri tarafından azami önem verilen ve işlev yüklenen TTO’lar oldukça önemli bir konu olan üniversite ve sanayi arasındaki organik bağı oluşturmada, iyileştirmede ve yaşatmada kayda değer bir rol oynamaktadırlar.
İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Medipol TTO) 2014 yılında fiilen kurularak çözüm ve iş birliği odaklı, yenilikçi ve mükemmeliyetçi vizyonu ile yola çıkmış; İstanbul Medipol Üniversitesi’nin bilim ve teknolojiye yön verme vizyonu doğrultusunda çalışmalarını gerçekleştiren bir kuruluştur. Medipol TTO ile ilk iş birliğimiz 1512 kodlu TÜBİTAK proje başvuru süreci İçin oldu. 2022 yılı çağrısı kapsamında Medipol TTO bünyesinde bulunan Medipol Girişimcilik Merkezi ile sıkı bir proje hazırlık süreci geçirdik. Bu süreçte Medipol TTO uzmanlarıyla uzun bir mesaimiz ve iş birliğimiz oldu. Tüm başvuru sürecinde engin tecrübeleri sayesinde bizlere proje hazırlama konusunda rehberlik ederek kabul edilen iş fikrimizin en önemli paydaşı oldular. Projemizin kabul aşamasına kadar Medipol TTO’nun sağladığı avantajları ve memnun kaldığımız yönlerini beş ana başlıkta sıralayabiliriz.
Bunlar sırasıyla;
-Farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim hizmetleri,
-Destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetler,
-Proje geliştirme/yönetim hizmetleri
-Fikri sınai mülkiyet hakları yönetimi ve lisanslama hizmetleri
-Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleridir.
Medipol TTO ekibinin, proje kabulünden sonra da desteklerini sürdürdüğünü belirtebilirim. Öyle ki, proje kabulü sonrasında TÜBİTAK ile yapılan tüm iletişim, evrak hazırlık süreçleri ve bürokratik prosedürlerin tamamlanmasında rehberlik yaparak desteklerini sürdürdüler. Ayrıca şirket kurulum aşamasında uygulamamız gereken mali ve idari süreçler hakkında bizlere ön bilgiler vererek karşılaşacağımız sorunları ve çözümlerini detaylı bir şekilde aktardılar. Ayrıca idari ve mali konularda mevzuat ve değişiklikler hakkında bilgilendirmeler yapılarak danışmanlık ve eğitim hizmeti sağlamaya devam ettiler. Proje önerimizin oluşturulmasından başlayarak, konsept oluşturma, yazım, başvuru, sözleşme, yürütme süreçlerinin her aşamasında detaylı rehberlik hizmeti sağlandı. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları yönetimi ve Lisanslama konularının üzerine etkili eğitimler verildi. 1512 proje çağrıları ve takvimleri hakkında bilgilendirme yapılırken her bir çağrı döneminde sahip olacağımız bütçe ve bu bütçenin planlaması için etkin mentorluk hizmeti verilmiştir. Bu noktada verilen tüm rehberlik hizmetleri, bürokratik süreçleri hızlı aşmamıza ve projemizin akademik yönüne daha fazla odaklanmamıza büyük katkı sağlamıştır.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çağlar