BİRLİKTE BAŞARIYORUZ
Medipol TTO’nun kuruluşundan şu anki yapıya ulaşma sürecine şahit olduğumu öncelikle belirtmek istiyorum. İlker hocamızla başlayan kuruluş süreci kısa zamanda çok büyük gayretlerle kocaman bir aileye dönüştü. Medipol TTO’nun ulaşılabilir, çözüm odaklı, her türlü proje ve işbirliği süreçlerinde bilgilendirici ve yönlendirici olması çok memnuniyet verici. Medipol TTO destek verdiği tüm konularda aslında çok önemli bir paydaş, süreci sizinle beraber takip ediyor, hatta genellikle sizden önce gereklilikler konusunda sizi bilgilendiriyor. Bununla birlikte akademisyenleri proje, patent, danışmanlıklar ve üniversite-sanayi işbirlikleri vb. konularda teşvik edici ve cesaretlendirici yaklaşımlarını da unutmamak gerekir.
Fakültemiz açısından ilaç-kozmetik imhası çok önemli bir konu. Yıllar içerisinde hem Dekanımız Gülden hocamızın hem de Medipol TTO’nun gayretleri ile farklı danışmanlık firmaları aracılığıyla birçok ilaç firmasına İmha Bilirkişi raporu düzenlenerek hizmet verildi. Medipol TTO ekibinin (Serdar Çalış ve Mert Çeliksoy) çok hızlı iletişimi ve sürece hakimiyetleri Fakültemizin bu konuda hizmet veren kurum ve kuruluşlara göre ön plana çıkmasını sağladı. Geçen yıl 28 İmha Bilirkişi raporu düzenlenmesi çok önemli bir kazanım. Fakültemizin laboratuvar olanakları ile firmalara analizler konusunda danışmanlık hizmeti verebilmesi için Medipol TTO ile detaylı birçok toplantı yaptık. Hangi konularda analizler yapabileceğimizi belirleyerek Medipol TTO’ya ilettik. Medipol TTO’nun yapmış olduğu tanıtım ve duyurularla ilaç, kozmetik ve çeşitli kimyasal ürün analiz hizmetleri verdik. Yine üniversite-sanayi işbirlikleri konusunda Feride Cansu Çoban Hanım’ın katkıları çok büyük.
Üniversitenin ilk patent başvurusunu yapan (2015) ve ilk ulusal patent belgesini alan ekibin içerisindeyim. Dolayısıyla patent başvuru süreçlerinde Medipol TTO’nun yıllar içerisindeki gelişimiyle beraber çok önemli merhaleler kat ettiğini söyleyebilirim. Fikri Mülkiyet Hakları ve Lisanslama Ofisi sorumlusu Safiye Soyupak Hanım ve ekibinin patent başvurularında ön araştırma yapılması, tarifname yazılması, PCT süreci takibi gibi konularda destekleri patent başvuru sürecini gerçekten kolaylaştırıyor.
Aynı zamanda bir patent vekili olduğum için bu işleyişin zahmetini çok daha iyi anlayabiliyorum. Patent başvurusu bir akademisyen için genellikle çok büyük iş yükü olarak görünmektedir. Patent başvuru evraklarının, dosyalarının kendine has bir dili ve süreci vardır. Bu konularda emekleri çok büyük. Sonuç olarak samimiyetle ifade etmek isterim ki Medipol TTO, üniversitemiz için çok büyük bir kazanım, başta İlker Köse hocamıza olmak üzere emekleri ve destekleri için Medipol TTO ailesine teşekkür ediyorum.
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Davut ARPA