BİRLİKTE BAŞARIYORUZ

Endüstriyel Tasarım Bölümü olarak Stüdyo derslerimizde öğrencilerle ürettiğimiz tüm projeleri patent uzmanları ile paylaşıyoruz. İnceleme ardından seçilen projelerin tescil işlemlerini öğrencilerimiz uzmanların yönlendirmesi ile yürütüyorlar. Böylece meslek hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları fikri mülkiyet edinme süreçlerini eğitimleri boyunca uygulamış ve öğrenmiş oluyorlar. Sonuç olarak, sadece fikri mülkiyetin güvence altına alınmasından ziyade TTO’nun rolü tasarım eğitimi alanına da girmiş oluyor. Bir öğrencinin her Stüdyo dersinde toplam 3 proje yürüttüğünü ve eğitim hayatı boyunca 5 Stüdyo dersi verdiğini düşünecek olursak, TTO’nun bu anlamda üstlendiği görevin boyut ve derinliği ortaya çıkacaktır.

Bununla birlikte bölüm olarak ortaya çıkardığımız tasarımları sıklıkla fuar ve sergilerde kamu ile paylaşmamız gerekiyor. Bu tarz sergileme eylemlerinde fikri hak iddiasının kaybolmaması için mülkiyet ve tescil işlemlerinin sergi öncesinde başlatılmış olması gerekiyor. İşte TTO, çok hızlı davranmamız gereken durumlarda gerek uzmanlık alanlarına olan hakimiyeti gerekse yaratıcı fikir üretme kapasitesi ile hem göz dolduruyor hem de güven veriyor.

Fikri mülkiyet süreçleri uluslararası anlamda dinamik ve sürekli güncellenen bir doğaya sahip. TTO, uluslararası kurumların ya da Türk Patent’in güncellemelerine hakim olduğu için en son gelişmelere uyum göstermekte bize önemli bir rehberlik hizmeti sağlamış oluyor.

Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin Ersin Alaca

Haziran 2022 bülten devamını okumak için tıklayınız.

Search here...