BİRLİKTE BAŞARIYORUZ

İstanbul Medipol Üniversitesi’ne 2017 Şubat ayında katıldım. MEDES (Medipol Endüstride Sağlık) projesi üzerinde 2018’den beri Devrim TARAKCI hocam ve bölümümüzden akademisyen hocalarımız ile birlikte çalışmaktayız. Bu projenin başlangıcı ve geliştirilmesi zarfında da Üniversite-Sanayi iş birliği için Mert Bey, Narin Hanım ve ekibi ile verimli toplantılar gerçekleştirdik. MEDES, gündelik yaşamda iş ve okul ortamında uzun süreler geçirmekten dolayı ortaya çıkabilecek fiziksel aktivite kaybı ve inaktivite sonucunda vücut sistemlerinde (kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem) oluşabilecek problemlere karşı riskleri en aza indirmek amaçlı koruyucu-önleyici sağlık hizmetidir. Şu an MEDES, üniversitemizin koruyucu sağlık hizmetlerinde okullar, fabrikalar, ofis gibi sanayi kuruluşlarına ergonomik, bilişsel, fiziksel, duyusal anlamda teknolojik altyapısıyla değerlendirme, müdahale ve destek vermek için hazır.

Devrim TARAKCI hocam ile birlikte “Ergoterapi Lisans Eğitimi için İnnovatif Teknoloji” modelini ergoterapi öğrencilerinde oluşturduk ve uygulamaya koyduk. Hocamızın vizyonu ve yönlendirmesi ile oluşturulup başlatılan modelin birçok basamağında TTO’nun farklı birimlerinden birebir katkı alınmakta. Rehabilitasyonda Teknoloji dersi ile başlayan bu süreçte öğrenciler TTO’dan birinci sınıfta Safiye Hanım ve ekibinden Fikri Mülkiyet Hakları eğitimi almaktadır. Yine ikinci sınıfta yer alan Yardımcı Teknoloji dersi kapsamında Tuğçe Hanım ve ekibinden TÜBİTAK 2209-A/B Öğrenci projeleri başvuru süreçleri ve yazımı hakkında TTO’dan eğitim ve birebir danışmanlık alınmakta. 3. Sınıfta Sanal Gerçeklik dersi ile pilot uygulamaları yapılan fikir ve projeler, 4. Sınıfta Öğrenci Mezuniyet Projesi dersi kapsamında klinik uygulamaları yapılarak tamamlanmaktadır. 3 yıllık süre boyunca 29 öğrenciden 8 adet patent ve faydalı model başvurusu yapıldı.  Bireysel veya grup olarak 10 TÜBİTAK öğrenci proje başvurusu yapıldı bunlardan 5’i kabul aldı. Kabul alınan projelerle üniversitemizin Ergoterapi Bölümü’ne bağlı olarak Teknoterapi laboratuvarı kuruldu.

2019 Ekim ayında Yunanistan-Atina’da düzenlenen 25. ENOTHE (European Network of Occupational Therapy in Higher Education) Annual Meeting’de bu eğitim sistemini “An Innovative Technology Model for OT Curriculum:DT Model” başlığıyla “Inspirational Oral-İlham Veren Sunum” olarak uluslararası akademik platformda sundum. Ergoterapi lisans eğitiminde diğer üniversitelerde de yer alan Yardımcı Teknoloji dersi çıktılarının İstanbul Medipol Üniversitesi’nde bu kadar verimli olmasında TTO’nun payı oldukça önemlidir.

Bir akademisyen ergoterapist olarak; güncel gelişmeleri takip eden, akademisyen ve öğrencilerini yakından birebir destekleyen, her zaman ulaşılabilir ve her zaman güler yüzlü, çözüm odaklı olan Teknoloji Transfer Ofisi’nin değerli çalışanları ile çalışma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Destekleri için tüm TTO ekibine gönülden teşekkürlerimizle…

 

Öğr. Gör. Kübra Şahadet SEZER

Search here...